Telefon
WhatsApp
Başkan Esen: Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır
300 X 250 Reklam Alanı

 

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında Başkan Esen’e MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Dr. Pelin Yılık ve İl Başkanı Ahmet Kurt eşlik etti.

Belediye Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Esen, “Yerel seçimlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkes seçimi memleketine hizmet etmek için arzuluyor ama netice itibariyle bunu 1 kişi kazanacak.” dedi.

Başkan Esen, “Zor bir dönem oldu. 2019’da mazbatayı aldığımızda bütçe ve işletme anlamında bir takım sıkıntılar vardı. Bir takım yanlışlıklar, imarla ilgili, personelle ilgili, kurumlarla alakalı borçlar çıktı ve hala da devam etmekte. Son 3 ayda ise geçmişe dönük 10 milyon lira civarında borç çıktı. Bütçemizin üzerinde bir borç vardı. Bütçe disiplini ile ilgili kurumsal yapıyı oturtmak için direnç gösterdik, bütçemizi düzelttik. Borçları ödeyeceğimizi söyledik.” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BİRİMLERİNİN ÜRETİMİNİ KENDİMİZ YAPIYORUZ

Pandemi ve ekonomik sıkıntılarla geçen bir süreç yaşadıklarını ifade eden Başkan Esen, “Ardından dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemi süreciyle karşı karşıya kaldık. Belediyenin gelirinin büyük kısmı İller Bankasından gelen pay. Kalanı ise imar, iskan, su, kira, tabela vergisidir. Bu sürçte çoğu işletmeler kapalıydı, imalatlar, üretim durmuştu. Sokağa çıkma yasakları yaşanan süreci yaşadık. Buna bağlı olarak en çok da ekonomik krizi yaşadık. Göreve başladığımızda ilk dere ıslahını yapmıştık. 120 liradan almıştık o zaman betonun metreküpünü bugün ise 2500 lira civarında. Çimento 12 liraydı bugün 150 lira civarlarında. Akaryakıt da öyle artmış, her şey 10-15-20 katlarına kadar arttı. Böyle bir süreç yaşıyoruz. Hizmet noktasında tabi bahane üretme imkanımız da yok. Gelirlerimiz de çok düştü. İsrafı keserek, kiralık araçları iptal Ederek, kadınlar lokallerini kapatarak bütçemizi düzelttik. Ve her şeyi kontrol altına aldık. Barkod sistemini getirdik, hurda birimimizi kurduk. 5200 m2 depo alanı yaptık. Tüm birimlerimizin malzemelerinin sevkiyatını oradan yaptık. Kendi kendine yeten belediyecilik anlayışıyla, birimlerimizin ihtiyacı olan üretimlerimizi yapmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

DAHA YAPACAK ÇOK İŞLERİMİZ VAR

Başkan Esen, yapılan projelere kısa değinerek, “Projelerimizi de taahhüt ettiğimiz sürelerde bitirdik. Bölgenin en büyük hayvan pazarını 58 günde bitirdik. Allah nasip ederse gelecek projemizde de yanına mezbahanemizi taşıyarak komple bir entegre tesis oluşturacağız. Bunun gibi 63 tane büyük proje yapmışız. Bir şehir düşünün, kurban keserek havuzunu yıkmışız 8 – 9 yıl önce. Bir şehrin yüzme havuzu yok, bu bir ihtiyaç. Onun için olimpik bir yüzme havuzu ve aqua parkımızı yaptık. Onun yanında 30 odalı misafirhanemizi, bana göre Çankırı’nın en lüks otelini yaptık. Önünde 600 kişilik kır düğün salonu, 500 kişilik kafeterya ve restoranı olan güzel bir tesis oldu. Asfaltlar attık, yeşil alanlarımızı artırdık. Bunlar asli görevlerimiz ama bunun yanı sıra şehri daha konforlu, yaşanabilir hale getirerek gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Biz emanetçiyiz. Belediyemizin geçmiş dönemde yapılmış hanımlar için güzel bir tesisi vardı ama ailesiyle gidebileceği, gelir düzeyi ne olursa olsun ortak alanda hoşça vakit geçirebilecekleri, kaliteli, ucuz, güvenilir bir hizmet sunmak için bir yer yoktu. Bugün burada bulunduğumuz sosyal tesis bu düşünceyle yapılmış ilk projemizdir. Kahvaltı salonu, yemek salonu, çay kenarında kafeteryası, 150 kişilik konferans salonu, emzirme odasına kadar olan bir yer burası. Yeterli mi, değil. İstiklal Yolu Aile Çay Bahçemizi açtık. Orası da güzel bir mekan oldu. 130 dönüm üzerine Alparslan Türkeş Yaşam Kompleksimiz inşallah temmuz ayında bitecek. Orada da kır lokantası, piknik alanları, gezi alanları, yürüyüş alanları olan güzel bir mekan oluşturuyoruz. İnşallah ilerleyen süreçlerde daha fazla sosyal donatı alanları oluşturacağız. Üniversite alternatif yolu yaptık, sezon başlayınca sıcak asfaltını atacağız. Önemli bir projeydi. Daha yapacak çok işlerimiz var.” açıklamasında bulundu.

Çankırı’nın her sokağını adım adım bildiğini dile getiren Başkan Esen, “Üniversite ve askerlik haricinde şehrimi terk etmedim bütün cadde sokaklarında hepsinde ayak izim vardır.” dedi.

BUGÜNE KADAR YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR

Başkan Esen, şöyle devam etti: “Şehirde ufak dokunuşlarla çözebileceğimiz çok şey vardı, bunlardan biri Büyük Otel önü dönüştü. İnsanların çok faydasına oldu. Bunun gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Bugüne kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Zor bir süreçteki belediyeyi bugün daha bütçesi yüksek daha hatırı sayılır belediye konumunda. Şehrimizde eksiğimiz çok undan sonraki süreçte de bunları gidermeye çalışacağız. Daha yaşanabilir bir Çankırı bırakmak bizim boynumuzun borcu. Yaşanabilir bir şekilde bırakmak için elimizden gelen gayreti yapacağız.”

Seçim sürecinden bahseden Esen, “Yerel seçime gidiyoruz. Rabbim her şeyin hayırlısı versin. Kazasız, belasız, yalansız, iftirasız bir şekilde seçimin yapılmasını niyaz ediyoruz. Seçim sürecinde siyasi olarak temiz gidildiğini düşünmüyorum. Ben kavgacı, gürültücü biri değilim, sakin bir insanım. Yarın hep yüz yüze bakacağız. Bunlara gerek yok. Olmaması gereken şeyler. Şehri huzursuz yapmanın bir anlamı yok.” diye konuştu.

Başkan Esen, belediyenin söylendiği gibi bir borcunun olmadığını, geçmiş ve şimdiki dönemlerde yapılan harcamaları açıklayarak, “Çankırı Belediyesine benim geldiğim dönemde kredi vermiyorlardı. Bugün 800 milyon liraya yakın bütçemiz var, söylentilerdeki gibi 700 milyon lira gibi bir borcumuzun olduğu yalandır. 2014 yılındaki özel kalem harcaması 11 milyon 833 bin lira, fen işlerinin harcaması 19 milyon 556 bin lira. Kültür müdürlüğünün harcaması 6 milyon 356 bin lira, park bahçelerin 6,5 milyon lira. 2015’te özel kalem müdürlüğü harcaması 14 milyon 274 bin lira, fen işleri 15 milyon 900 bin lira harcamış. Kültür müdürlüğü de 7 milyon 226 bin lira harcamış. Su ve kanalizasyon işlerinden, park bahçelerden, temizlik işlerinden de çok harcayan kültür müdürlüğü varmış. 2016 yılında bütçe 60 milyon lirayken, kültür müdürlüğü 11 milyon 175 bin lira harcamış, özel kalem 14 milyon 390 bin lira harcamış, fen işleri 17 milyon lira harcamış. Özel kalemin de kültürün de harcamaları park bahçelerden, su ve kanalizasyondan da temizlik işlerinden de hepsinden yüksek. 2017 yılında özel kalem müdürlüğü harcaması 16 milyon 804 bin lira. Fen işleri 24 milyon lira, kültür 14 milyon lira harcamış. 2018 yılında özel kalem müdürlüğü 21 milyon 254 bin lira, makine ikmal 4 milyon, fen işleri müdürlüğü 32 milyon lira, kültür müdürlüğü 11 milyon 265 bin lira harcamış.  2023 yılında ise bütçemiz yaklaşık 800 milyon lira iken, özel kalem müdürlüğü 12 milyon lira harcamış. Bütçenin yüzde 1,5’i kadar harcamış. ‘Fen işlerinin yüzde 50 fazlasını harcadı’ diye atıyorlar ya işte bu faaliyet raporu. Bu resmi bir belgedir. Kültür müdürlüğü 44 milyon lira harcamış burada tüm personelin maaşları ve giderleri var. Biz hala eski yıllardaki harcamalara yetişememişiz. Eskiden bütçenin yüzde 30’u kadar harcamışlarken biz yüzde 5’i kadar harcamışız.  Park bahçeler 141 milyon lira, fen işleri 158 milyon lira para harcamışız. Niye böyle konuşuyorlar, bizden önce bu bütçeler harcanmış ama İsmail Hakkı Esen döneminde böyle bir şey yok. Buralardan bir yere varılmaz. Bunlar gizli evrak değil isteyen bakabilir. Biz 2014’ün harcama rakamlarına yaklaşamamışız daha, düşünün. Konuşurken ayağı yere basan, iftirayı atarken de bunun cevabı gelir mi diye de düşünmek lazım. İşte cevapları bunlar.” dedi.

Başkan Esen şöyle devam etti:

“Bana ‘heykelini dikerler’ demişlerdi. Bastıra bastıra kendileri dedi. Ne oldu da bugün değiştik? Çankırı avuç içi kadar yer, iyi geçinmek lazım, Hüseyin abinin canı sağ olsun. Bu memlekete hizmet etmek için hep sustuk, içimize attık.

Uzun zaman sonra bakan beylerin gelmesi güzel. Üniversite dışındaki programlara davetli değildik. Ama şeref verdiler. Cumhurbaşkanımızın 9 yıl sonra gelmesi güzel. 2019’da da 5 bakan gelmişti. Bunlar devletin bakanı.

Meydanda ne bir dükkan nede 1 karış bir yer sattık. Tapular bizde. Bitirdikten sonra satılabilir, EKAP’a ilana çıkar satılınca parası belediyenin hesabına girer. Bunu kafanıza göre satamazsınız harcayamazsınız. Cahil cahil konuşuyorlar, üzülüyorum.

1 yıl önce SGK binası, market, valilik binaları vardı. Sanki orası yıllardır tarlaydı da biz dükkan mı yaptık? Bitince bir bakalım oraya. Murat Kurum’un açıklaması var, meydanı yaptığını söylüyor zaten.

Bizden önce başlanan itfaiye binası, Devlet Bahçeli Parkını bitirdik. Esentepe yolunu tamamladık. Yarım kalan ne varsa yapma gayretindeyiz.

Ev konusunda maliyetler yüksek. 4 aydır TOKİ’ye çekiç vurulmuyor, çalışmaların hepsi deprem bölgesinde.

En yüksek kira dedikleri Çankırı’da 1 daire, 200 metre kare ev bir o kadar terası var. Lastikte çalışan belediyede çalışan herkes de zaten böyle evde oturuyorlar, dediklerine göre. En yüksek 24 bin lira civarında en düşük kiraya göre ortalaması ise 12-13 bin lira civarında. Çorum’da ortalaması 28 bin lira Kırıkkale’de 19 bin lira, Pursaklar’da 15 bin lira, Akyurt’ta ortalama 14 bin lira. Burada TOKİ’yi beceremedik, getiremedik demişlerdi. Yakınkent OSB’ye bu kadar övgüler yağdırırsanız Korgun OSB’ye ayıp olur, 1977 ‘de kurulmuş. Şabanözü OSB’ye ayıp olur. Şabanözü’ne 2 bin kişi servisle gidip geliyor.  

2 milyon TL’lik bir evi sıfır faizle 120 ay vade ile alsanız bile aylık ödeyeceğiniz rakam 16 bin 666 TL. Emeklinin 10 bin TL.,  Asgari ücretin 17 bin TL olduğu bir yerde bu evi kim alabilir? Ev kirası ve konut fiyatlarının yükselmesinde geçmiş dönemdekilerin payı var. Bunun sorumlusu ben değilim.

TOKİ’ye geçmiş dönemde gitmiştik. 3-4 etap için. TOKİ daire başkanı ile konuştuk. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle TOKİ Çankırı’ya gelmek istemedi. Benim müdürüm her ay TOKİ’ye gitti. Ben defaten gittim. 2 defada Salim beyle gitmiştik. Çok uğraştık. Şu saatten sonra yapılır mı? İnşallah yapılır. Ama yapılsa da alım gücü düştü.”

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Dr. Pelin Yılık ise kendisi ile ilgili eleştirilere yanıt vererek, “Her hafta buradayım, ilçelerimizi geziyoruz. Benim bir Genel Başkan Yardımcılığı görevim var. Onun haricinde doktorasını sağlık alanında yapmış bir akademisyenim. Aynı zamanda, genel merkezimizde Kadın, Aile ve Engellilerden, Sosyal Konulardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapıyorum. Onun haricinde 3 dil bilmem sebebiyle Avrupa Konseyi Milletvekiliyim. Çankırı tarihinde ilk defa bir milletvekili Avrupa’da temsilci olarak görev yapıyor. 3 ayda bir Avrupa’da toplantılarımız oluyor. Her ay Paris’te ya da Avrupa’nın her hangi bir yerinde komisyon toplantılarımız oluyor. Ben aynı zamanda Göç ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komisyonun da üyesiyim Avrupa Konseyinde. Yine Diaspora ve Ayrımcılık Yapmama Komisyonunda üyeyim. Dolayısıyla bu görevlerimiz nedeniyle Avrupa’da olabiliyoruz. Ayrıca her hafta ya ilçelerde ya Çankırı merkezde ziyaretlerimizi yapıyoruz. Genel başkan yardımcısı olmam hasebiyle ve kadın milletvekili olarak, kadınlardan sorumlu aynı zamanda Türkiye’deki kadın teşkilatlanmalarından sorumlu olmam nedeniyle 81 ilimizdeki kadın teşkilatlarımızdan hem kontrolden hem de yürüttükleri faaliyetlere iştirak etmekten sorumluyum. Aktif olarak sürekli çalışma halindeyiz. Ayrıca Sağlık Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesiyim, her ay toplantıları oluyor. Bunlar aslında Çankırı adına yapılmış faaliyetler. Hem yurt dışı hem yurt içinde tüm komisyonlarda. Bu kadar sorumluluk arasında mecliste birçok konuşma da yaptım, komisyon konuşmaları haricinde. İlçelerimizin köylerimizin beldelerimizin, merkezimizin toplumsal sorunlarına da merhem olmaya çalışıyoruz. İşte Yapraklı’daki gölet işinin takibi, Çerkeş’teki yol sorununun takibi. Merkezdeki hastane projesinde bürokratik süreçleri takip ediyoruz. Korgun’da TOKİ ile ilgili süreci takip ediyoruz. Çok beklenti var, onları hızlı bir şekilde çözmeye gayret gösteriyoruz. Elimizden gelen bize gelen her türlü sürecinde takibini gerçekleştiriyoruz. Bizimle ilgili söylentileri kabul etmiyoruz. Ayrıca sadece Çankırı’daki değil Ankara’daki, İstanbul’daki, tüm Türkiye’deki Çankırılıların sorunlarıyla da ilgileniyoruz. Gerekli gayreti de gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Esen’in de sonuna kadar destekçisiyiz.” dedi.

İl Başkanı Ahmet Kurt ise şunları söyledi:

“Partimin 1 oy fazla alması benim en büyük hedefim. Merkezde ve ilçelerde iddialıyız. Çok büyük ivme kazanacağız. Belediye başkanımızın her halükarda yanındayız teşkilat olarak. Yaptıklarının her zaman destekçisiyiz. Bizim duruşumuz milliyetçi harekatın duruşu. Temel çizgimiz budur. Hareketimizin başarısı için ne gerekiyorsa yapacağız. Başkanımızı ve tüm adaylarımızı seçmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Teşkilatımız birlik beraberlik içinde çalışıyoruz. Çankırı insanıyız hepimiz birbirimizi sevmeliyiz yüz yüze bakacağız.”

Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi. 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 34 28 1 89
3 TS  Trabzonspor 34 18 12 58
4 İBFK  Başakşehir 34 15 12 52
5 BJK  Beşiktaş 34 15 13 51
6 KSM  Kasımpaşa 34 14 13 49
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 34 14 13 49
8 ALNY  Alanyaspor 34 12 10 48
9 SVS  Sivasspor 34 12 10 48
10 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 KYS  Kayserispor 34 11 13 40
13 SAMS  Samsunspor 34 10 15 39
14 MKE  Ankaragücü 34 8 12 38
15 KON  Konyaspor 34 8 14 36
16 GFK  Gaziantep FK 34 9 18 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 34 7 15 33
19 PNDK  Pendikspor 34 7 18 30
20 İST  İstanbulspor 34 4 23 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği